INICI
 
LA CASA
EL POBLE
LA COMARCA
Els Ports
Roques de Benet
Els rius
La Via Verda
ACTIVITATS
 
SITUACIÓ
TARIFES
RESERVES
 
FOTOGRAFIES
 
Català
Castellà
Els Ports


Situat entre Catalunya, València i l’Aragó, és un massís calcari de relleu escarpat i abrupte que ha estat humanitzat des de temps prehistòrics i que presenta un paisatge modelat per l’acció de l’aigua i el vent, ja que hi plou més que en altres zones de la comarca i la temperatura també hi és més fresca.

La vegetació del massís és espessa i esplendorosa, i mostra característiques mediterrànies, tot i que, a causa del relleu, l’altitud i la situació geogràfica, s’hi troben moltes altres espècies de gran interès biogeogràfic: el carrascar muntanyenc, les pinedes de pinassa, el pi rojal amb boixerola, la màquia de garric i margalló, teixedes, i fagedes especialment interessants, perquè són de les més meridionals d’Europa.

La gran diversitat de biòtops que presenten els Ports permet l’establiment d’una fauna rica i variada. L’element més espectacular és, sens dubte, la cabra salvatge, espècie endèmica de la península Ibèrica. La llúdriga i el gat fer són alguns dels mamífers protegits del massís.

El voltor, l’àguila reial, l’àguila perdiguera, l’astor, el falcó pelegrí, el duc, l’àguila marcenca o colobrera i l’àguila calçada troben als Ports les condicions d’hàbitat idònies per viure-hi i nidificar.

Més del 50% dels rèptils presents a Catalunya es poden trobar en aquest espai natural: la tortuga de rierol, el dragó rosat, el sargantaner petit, el lludrió ibèric, la serp de ferradura i l’escurçó ibèric són exponents rellevants de la població de rèptils.

Pel que fa als amfibis, s’hi pot observar espècies tan interessants com l’ofegabous, el tritó verd, la granoteta de punts o la granota de Sant Antoni. Als rius destaquen les poblacions d’espècies autòctones com la madrilla, la madrilleta roja o el cranc de riu.

L’accidentada orografia permet practicar-hi tota mena d’esports d’aventura, com l’escalada a les roques de Benet, a les moles del Don o a la roca dreta de les Valls o dels Estrets. També s’hi pot practicar l’espeleologia i endinsar-se a la cova del Conill (per on passa el segon riu subterrani més gran de Catalunya), la cova de Domingo Grau, la del Frare o la de les Piletes.

També s’hi pot practicar el descens de barrancs i salts, com els del riu Canaleta, banyar-se en aigües cristal•lines i contemplar ramats de cabres salvatges.

La importància dels seus valors naturals i la necessitat de conservar-los va motivar que la Generalitat de Catalunya creés el Parc Natural dels Ports i la Reserva Natural Parcial de les Fagedes dels Ports.

Més informació: www.mediambient.gencat.cat

Mari Carmen Saiz   34 - 661 708 190